Media-analyse:
Actualiteiten met een duiding
Media-analyse:
Actualiteiten met een duiding
Actualiteitsmonitoring (sessie Den Haag)
Media-analyse is een boeiend vakgebied en een onontbeerlijk hulpmiddel om zicht te hebben op de omgeving en voor communicatiebeleid. De Rijksoverheid-site beschrijft het als volgt: ‘Media-analyse brengt in kaart hoe de media bericht over een beleidsonderwerp, bewindpersoon of (overheids-)organisatie en onze communicatie.’
Aanbieders als Lexis Nexis, HowardsHome en ANP monitoren nieuwsbronnen, gaan desgewenst in de diepte en constateren niet alleen dat er over je (organisatie, persoon, project) gepraat wordt, maar ook hoe er over je gepraat wordt. De feitelijke informatie in een digitale knipselkrant is dus pas het begin, het wordt pas echt boeiend als er duiding wordt geboden: “hoe is dat optreden van laatst gevallen?”
Kranten en zelfs algemene actualiteitensites zijn daarvoor maar één van de bronnen en zo langzamerhand niet meer de meest actuele en representatieve. Gespecialiseerde sites en social media als Twitter zijn veel directer en winden er geen doekjes om. Bovendien - en dat is in de politiek essentieel - is daar de stem van de minderheid ook te vinden, en al helemaal die van de uitgesproken minderheden. We weten tenslotte allemaal hoe snel reputaties een deuk kunnen oplopen door een onjuiste of te late reactie op gebeurtenissen. Niet voor niets leggen dienstenaanbieders een link tussen media-monitoring en reputatiemanagement.
De Rijksoverheid zelf adviseert diverse monitoring-instrumenten in te zetten, gericht op de omgeving, de eigen organisatie en de communicatie. Zo wordt door overheden maar uiteraard ook door bedrijven en zelfs non-profit organisaties via de media bekeken wie er zoal aan het woord komen en wat de standpunten en belangen zijn, maar ook welke argumenten geventileerd worden. Het krachtenveld wordt gemonitord, maar ook de thema’s en issues. Onderscheiden wordt of er sprake is van steun of kritiek, succes of falen.
Waarom?
In het algemeen wordt het instrument media-analyse ingezet om te kunnen sturen, signaleren, evalueren en/of verkennen. Bijvoorbeeld als onderbouwing voor debatten of communicatie-uitingen. Maar ook misschien om hardnekkige negatieve publiciteit te begrijpen of simpelweg het beleid beter af te stemmen op wat er speelt in de samenleving.
De media-analyse pagina van de Rijksoverheid is hierover heel duidelijk. Zelfs de succesfactoren van een media-analyse ‘op basis van praktijkervaring’ worden gedefinieerd.
De Haagse praktijk
Een interessante case is gemeente Den Haag. Daar wordt - door het gemeentearchief ! - ook aan actualiteitsmonitoring gedaan, inclusief de duiding.
Het team Dienstenbibliotheek houdt zich binnen het gemeentearchief bezig met het beschikbaarstellen van bestuurlijke en vakinhoudelijke (documentaire) informatie aan het bestuur en de ambtenaren. Onderdeel van hun taak is het monitoren van de actualiteit. Wat gebeurt er in de stad? Hoe wordt er over beleidsbeslissingen gesproken? Wat speelt er op mijn vakgebied? De Dienstenbibliotheek speelt hier met een aantal producten op in.
Zo versturen ze al ruim vijftig jaar dagelijks een overzicht van de voor de gemeente belangrijkste nieuwsberichten. In het begin ging dat nog gepaard met scharen, lijmpotten en veel overtikken. Nu doen ze dat met digitale bronnen, uitgebreide zoekvragen en self service mogelijkheden. Abonnees kunnen bijvoorbeeld zelf hun abonnement samenstellen door één of meerdere trefwoorden te selecteren.
Ook vakgerichte informatie: de Dienstenbibliotheek maakt voor een aantal afdelingen van de gemeente Den Haag een Nieuwsbrief met relevante informatie op een bepaald vakgebied. De bronnen waaruit de Dienstenbibliotheek informatie selecteert, zijn samengesteld in overleg met de betreffende afdeling. Vakinformatie op maat dus. Op deze manier blijven de ambtenaren op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het vakgebied, heeft iedereen dezelfde informatie op hetzelfde tijdstip én hoeft men zelf de vakliteratuur niet (of minder) bij te houden.
Een relatief nieuw maar door het bestuur zeer gewaardeerd product is de media-analyse. Op verzoek verzamelt de Dienstenbibliotheek periodiek informatie (uit kranten, van internet, uit sociale media) over een specifiek onderwerp, vergezeld van een duiding. In deze duiding worden de belangrijkste aspecten van de berichtgeving uitgelicht. Het is meer dan een samenvatting: belangrijk is om de toon van de artikelen te vatten (positief, negatief, aanvallend etc.). Op deze manier worden beleidsmakers en communicatieadvieurs snel en efficiënt op de hoogte gebracht van ‘het gevoel’ in de stad zodat zij hun communicatie hier desgewenst op aan kunnen passen.
Meer weten?
Op dinsdagmiddag 8 oktober 2013 is er een Heterdaadsessie van het Papieren Tijger Netwerk bij het Haagse Gemeentearchief. Daar is Actualiteitsmonitoring één van de kerntopics.
Wil je dit ook meemaken? Deelname is nog mogelijk. Zie hier voor nadere details.
dinsdag 8 oktober 2013
Een Papieren Tijger is...
... een klantgerichte professional rond document en kennis: iemand met oog voor visie en beleid, die zijn oor te luisteren legt bij anderen en zijn tanden zet in nieuwe dienstverlening!
Het Papieren Tijger Netwerk telt ruim 400 eigenzinnige Document-, Kennis- en Contentprofessionals met als missie: elkaar scherp houden met een knipoog; stimuleren van een persoonlijke visie en rol in het intranet- en content management-tijdperk.
Het Netwerk bevordert kennisdeling door bijeenkomsten (o.a. Heterdaadsessies), cursussen, het Kenniscentrum en andere vormen van netwerken. En natuurlijk deze Nieuwsbrief...
Join de Group ‘Papieren Tijger Netwerk’ op LinkedIn!
De Heterdaadsessie bij het Haags Gemeentearchief op 8 oktober 2013 staat in het teken van Eigenwijze Innovatie....
Er komen dan diverse onderliggende items aan bod, zoals Concernbreed DMS, Digitaliseren op verzoek, Best of Breed.
Hieronder alvast wat algemene achtergrond-informatie over het item Actualiteitsmonitoring.
index Kenniscentrum
๏Aanpak: succes (DOK)
๏Aanpak: verleiden (DNB)
๏Actualiteitsmonitoring (Den Haag)
๏Afdelingsnaam (CBS)
๏Archiveren anno 2011 (TU)
๏Attendering (ING)
๏Bibliotheekrobot Randtriever (Erasmus)
๏Challenging Minds (ING)
๏Channelmanagement (UWV)
๏CoachingOurselves (ING)
๏Competenties (DNB)
๏Contentmanagement (CBS)
๏Corporate DMS/eDocs (Den Haag)
๏Data Archivering (TU)
๏Dienstverleningsovereenkomst (KIT)
๏Digibib en Social Media (RWS)
๏Digital Natives (CBS)
๏Digitale Innovatie (KIT)
๏Digitaliseren op verzoek (Den Haag)
๏Digitalisering tabellen (CBS)
๏DIV (KdK)
๏DIV Beleid: Strategisch Kader (Ymere)
๏DIV-Beleid: Wet en Techniek (Ymere)
๏DIV in de Cloud (PWN)
๏DMS: SharePoint (AFM)
๏Documentbeheer in de Cloud (PWN)
๏Dossiers (CBS)
๏Elektronisch Archief/Dossier (UWV)
๏Erfgoed uitdragen (KIT)
๏Games (DOK)
๏Het Nieuwe Werken (Ymere)
๏Het Nieuwe Werken Context (Ymere)
๏HNW volgens Yahoo! (RWS)
๏Impact Monitoring (Erasmus)
๏Informatieplattegrond (AFM)
๏Inputmanagement (UWV)
๏Interne Marketing (TU)
๏iPhone (UMCG)
๏Kennis Café (ING, TU, Deltares)
๏Kenniscockpit (UMCG)
๏Kwaliteits Award (AFM)
๏LinkedIn (UMCG)
๏Van LiveLink naar SharePoint (AFM)
๏Metadatering modellen (RWS)
๏Mobiel DMS (Den Haag)
๏Multitouch (DOK)
๏Netvibes (DOK, UMCG)
๏Nieuwe media (ING)
๏Open source kennisbronnen (ING)
๏Open Acces/Repositories (Erasmus)
๏Outputmanagement (UWV)
๏Overleven in zwaar weer (KIT)
๏Portal/zoekmachine (CBS)
๏Post na evacuatie (RWS)
๏Projectarchivering (RWS)
๏Records Continuüm (Den Haag)
๏Repositories/Open Acces (Erasmus)
๏Research Data Management (Erasmus)
๏RMA: SharePoint (AFM)
๏Second Life (UMCG)
๏SharePoint 2010 (Ymere)
๏SharePoint & Archivering (TU)
๏Social Media (AFM)
๏Stukkenstroom (KdK)
๏Substitutie (RWS)
๏Taxonomie (CBS)
๏Tools (UMCG)
๏Transformatie (CBS)
๏User Experience (DOK)
๏Verandermanagement (AFM)
๏Visie & Beleid (UWV)
๏Vraag en Aanbod (Deltares)
๏Web 2.0 (TU)
๏Werkvormen (Deltares)
Sessie in Den Haag
Expertsessies:
Plenair:
๏Ontvangst met broodjes
๏Rondleiding
Zie ook
Externe link