“... waarom al die aandacht voor het invriezen en opwarmen van oude kenniskoek?...”
Lijkt me nou super boeiend: rondgeleid worden door zo'n hypermodern kenniscentrum! Alle ins & outs horen! Ik probeer al jaren zo'n sessie te organiseren... Maar helaas. Achterhaald.
Weet je nog, oudje: al die grote kennisbolwerken zoals adviesbureaus, banken, accountants- en advocatenkantoren, softwareclubs, noem maar op, hadden geavanceerde kenniscentra waar tientallen mensen werkten om het tafelzilver van het bedrijf - kennis - te vergaren en te beheren en waar mogelijk uit de kast te trekken en in te zetten. Vanuit die centra participeerden kennisprofessionals in projecten voor externe klanten: verrijkte informatie aanleveren, dozen vol leeswerk samenvatten en de tijdens het project opgedane kennis toevoegen aan de reeds vergaarde rijkdommen. Ik heb het niet eens over boeken of externe databanken. Daarnaast organiseerden ze kenniscafé’s, lightning talks en andere menselijke kennisdelingsvormen waarbij de vonken van de inspiratie de wangen rood kleurden. Verleden tijd. Snik. Ooit schreef ik aan een Leergang KennisCentrum, nu zijn ze uitgestorven.
Waarom? Omdat we nu software hebben die het nog veel uitmuntender kan?: Zoeken, vergaren, samenvatten, samenstellen, metadateren, spontaan delen? Ahum... Dus niet.
Gaat het dan puur om de centjes? Ordinaire bezuiniging?
Uiteraard: de technologie als goedkope smoes. Zelfs overheden houden razzia’s op boekenverzamelingen. Maar dat is het nog niet helemaal.
Nee, kenniscentra zijn overleden aan iets fundamentelers. Een adviseur zou zeggen (en dan is het zo, toch?):
'Het is de evolutie. De toekomst is aan de doe-het-zelver. Na simpele handelingen als typen, printen en mailen zijn nu de intellectuelere functies als vergaren en ontsluiten aan de beurt. Ambtenaar, medewerker, doe het zelf! En maak ook eindelijk je naam van all-round kenniswerker waar!
Voilà: de geboorte van de Homo Kennus…
Het is ook zo logisch: wie anders dan het individu zelf beseft hoe kostbaar de eigen gedachtenspinsels zijn? En wie anders zal ze dus uiterst zorgvuldig samenstellen tot en met ontsluiten? Precies, het is veel beter zo. En kenniscafé’s etcetera? Wie contact en rode wangen wil, gaat maar naar een gewoon café. Het is simpel: survival of de fittest. Leer je eigen boontjes te doppen en je plek in de (organisatie)gemeenschap naar behoren in te vullen en je scoort overlevingspunten. Anders drijf je vanzelf weg in de goot. En als er dan toch iets sàmen moet, is daar praktische technologie voor. Nee, laten we al die vrijkomende ondersteunenings FTE’s inzetten op ècht zinvolle dingen, zoals ons nieuwe Tweetcentrum om met de boze buitenwereld te dealen!
Bovendien: we leven hier en nu. Zelfs de toekomst is alweer achterhaald en de ontwikkelingen gaan razendsnel. Dus waarom al die aandacht voor het invriezen en opwarmen van oude kenniskoek? Nou? Omdat we toe-val-lig elke 4 jaar de functies rouleren en iedereen het wiel opnieuw moet uitvinden? Omdat we in een krijgen & hebben-cultuur leven en niet in eentje van geven & delen? En je voor geven & delen dus nooit punten zult scoren? En we dus voor ‘survival’ volstrekt afhankelijk worden van voorlopig nog utopische software?
Maar ach, who cares? Het bespaart nu. Levert leuke projecten op. En trouwens…
… over anderhalf jaar zit ik toch ergens anders.' ;-)
Tot zover die adviseur. Ja, cynisch, ik weet het. Gelukkig adviseer ik zelf al jaren niet meer.
Geef me een seintje als je toch zo'n kenniscentrum weet. Please.
Ik wil er nog 1 keer kijken. Al was het maar als afscheid...
Kennismanagement is dood. Lang leve Homo Kennus!
woensdag 22 augustus 2018
Door Simon Been
Deze column is in december 2016 verschenen in het blad OverheidsDocumentatie.
Blijft relevant...
Dit is een polemische column. Reactie? Wat vind je van dit artikel? Klik hier.
Reactie? Commentaar? Wat vind je van dit artikel? Klik hier.
Of reageer op de LinkedIn groep van het Netwerk.
Reactie? Commentaar? Wat vind je van dit artikel? Klik hier.
Of reageer op de LinkedIn groep van het Netwerk.
Columnist
Simon Been richtte in 1997 het Papieren Tijger Netwerk op en knabbelt graag op een Tijgernootje of -oortje. Zijn profiel staat in de rubriek Mens achter de Tijger.
De Column is een rubriek waar Papieren Tijgers hun licht kunnen laten schijnen over iets actueels, maar dan met een beetje afstand en een knipoog.
Uiteraard streven we naar een paar leuke, vaste columnisten, maar er is altijd ruimte voor extra’s. Stuur je Column met een bijpassende foto of illustratie naar redactie@papierentijger.net.
Papieren Tijgers, Digitale Spinnen, we zijn erg druk allemaal. Bezige baasjes, hoor, die document- en kennisprofessionals... Soms is het even tijd voor ietsje meer afstand, een knipoog, bezinning op het alledaagse.
Een Papieren Tijger is...
... een klantgerichte informatie-professional (m/v) met oog voor kansen en technologie, die zijn oor te luisteren legt bij anderen en zijn tanden zet in nieuwe dienstverlening!
Het Papieren Tijger Netwerk telt zo’n 700 van die eigenzinnige Document-, Informatie-, Content- en Kennis-professionals met als missie: elkaar scherp houden met een knipoog; stimuleren van een persoonlijke visie en rol in het Google- en SharePoint-tijdperk.
Het Netwerk bevordert kennisdeling door bijeenkomsten (o.a. Heterdaadsessies, Tegendraadsessies en Graafsessies), het Kenniscentrum en andere vormen van netwerken. En natuurlijk deze Nieuwsbrief...
Join de Group ‘Papieren Tijger Netwerk’ op LinkedIn!